HOME     |     O NÁS     |     NOVINKY     |     E-SHOP     |     O VÍNĚ     |     KONTAKTY
Přihlásit
Přihlašte se prosím

email:
heslo:
 
   |   Registrovat   |   Zapomenuté heslo   |   Vše o nákupu   |   Odběr novinek
Lahví: 0 ks
Cena: 0,00 Kč
Home   »   O nás   »   Kde naše vína vznikají

Vyhledat zboží:


Filtrovat zboží:
cena:
barva:
ročník:
země:
oblast:
ocenění:
slevová akce:

Kde naše vína vznikají

Kde naše vína vznikají

Itálie

Toskánsko

Toskánsko je nepochybně srdcem italského vinařství a vznikají zde věhlasná, krásná a delikátní vína. Mezi nejvýše hodnocená vína této oblasti patří Brunello di Montalcino, Chianti či Vino Nobile di Montepulciano. Všechna tato vína mohou používat nejvyšší označení kontrolovaného původu italských vín, DOCG (Denominazione di Origine Controlata e Garantita). V Toskánsku však lze najít i řadu vín známých pod názvem „supertoskánská“ vína, která sice nesou označení kontrolovaného původu „jenom“ IGT (Indicazione Geografica Tipica), ale svou kvalitou (a často i cenou) předčí vína s označením DOC nebo DOCG.

Naše vinařství v Toskánsku: Sensi

Významné rodinné vinařství s historií sahající do roku 1890, které klade důraz na špičkovou kvalitu svých vín. Dokladem jsou významná ocenění vín jak nejznámějšími odbornými publikacemi (Decanter, Wine Spectator), tak při různých mezinárodních soutěžích. Škála nabízených vín obsahuje vína s výborným poměrem kvality a ceny, dále špičková „supertoskánská“ vína s mezinárodním charakterem a nabídku završuje mezi znalci v poslední době velmi uznávané Brunello di Montalcino.

Naše vinařství v Toskánsku: Giacomo Marengo

Rodinné vinařství s rozlohou vinic cca. 80 hektarů se nachází v malebné kopcovité krajině mezi městy Arezzo a Siena v nadmořské výšce mezi 330 - 640 m.n.m. Toto vinařství nabízí „poctivá“ vína připravovaná v omezeném množství při respektování důsledné kontroly kvality, vhodného skladování a nazrávání vlastních produktů. Vinařství Giacomo Marengo, o které se v současné době stará Emilio Marengo, nabízí vynikající vína tradiční pro danou oblast – Chianti - dosahující nejlepší kvality v archivní Riservě „La Commenda“. Dále je v nabídce několik velmi zajímavých „supertoskánských“ vín, z nichž zejména „Cuvée Sant‘ Anna“ a „Elena“ představují vrchol produkce bílých, resp. červených vín tohoto sympatického vinařství. O kvalitě a oblibě těchto vín nejlépe vypovídají ocenění stříbrnými medailemi na mezinárodních vinařských soutěžích v Bruselu či Montrealu a dále kladná hodnocení, zejména v kategorii nejlepší poměr kvality a ceny, prestižním průvodcem italských vín „Vini d’Italia“ od Gambero Rosso.


Piemont

Piemont se řadí k nejznámějším vinařským oblastem Itálie a vína Barolo a Barbaresco patří ke světově proslulým špičkovým vínům. Tak jako je pro Toskánsko typická červená odrůda Sangiovese, je v Piemontu typickou červenou odrůdou Nebbiolo. Velice zajímavá je však i Barbera, která dosahuje kolem města Alba vynikajících výsledků. Všechna tradiční vína oblasti Piemont mohou používat minimálně označení DOC (Denominazione di Origine Controlata); v případě Barola, Barbaresca a některých dalších dokonce DOCG (Denominazione di Origine Controlata e Garantita) - nejvyšší označení kontrolovaného původu italských vín.

Naše vinařství v Piemontu: Fratelli Giacosa

Rodinné vinařství s tradicí výroby vína od konce 19. století se sídlem ve slavném piemontském vinařském městečku Neive. Tradice, vinice a poznatky z výroby a zpracování vína se dědí z generace na generaci a hlavními pilíři v úspěchu vín tohoto vinařství jsou:
- vlastní vinice v nejkvalitnějších viničních polohách (např. Castiglione Falletto, Bussia, Basarin)
- respektování přírody a používání tradičních postupů
- poctivá každodenní práce

Vinařství nabízí vynikající vína typická pro oblast Piemont. Nabídka vín tohoto vinařství vhodně kombinuje kvalitní vína za příznivou cenu (zejména oblíbené bílé víno Gavi nebo červená Barbera d’Alba či Nebbiolo d’Alba) a zajímavé variace v podobě barikované verze Barbery d’Alba. Vrcholem nabídky však jsou noblesní a tělnatá vína Barbaresco a Barolo z nejlepších místních viničních poloh.


Friuli a Veneto

Oblast Friuli leží na severovýchodě Itálie a je ohraničena Slovinskem na východě, Alpami na severu a Benátkami a Jaderským mořem na jihu. Na západě na ní navazuje sousední oblast Veneto. Blízkost turistického centra Benátek v minulosti vedla k tomu, že většina vína vyprodukovaného v těchto oblastech bylo zkonzumováno v místě a vyvážela se jen malá část. v případě lehkých a svěžích bílých vín doteď platí to, že vína jsou v těchto oblastech na trh dodávána mladá a svěží počátkem roku následujícím po sklizni a během tohoto či následujícího roku jsou i prodána. Z bílých odrůd jsou v těchto oblastech typické Pinot Grigio, Pinot Bianco, Friulano (dříve též označované Tocai), Garganega, Sauvignon či Chardonnay. Nejkvalitnější oblast Friuli pro bílá vína je Colli Orientali při hranicích se Slovinskem, kde se vyrábějí výborná bílá vína. V oblasti Veneto je nyní silně oblíbená a moderní odrůda Pinot Grigio, případně kombinovaná s Garganegou, která jsou v poslední době velkým vývozním šlágrem italského vinařství a díky nim Itálie poprvé předstihla Francii v exportu vín do Velké Británie (která představuje obrovský a přitom z důvodu absence vlastních vinařství nezaujatý evropský trh). Pinot Grigio z Veneta, pokud je správně připravené, opravdu představuje příjemné svěží aromatické víno s typickou mandlovou hořčinou v dochuti. V tomto případě je však vždy třeba pečlivě vybírat vína osvědčených vinařství, předem vyzkoušená a ověřená svou kvalitou a vyvarovat se levným vínům, nabízeným ve velkém za lákavě nízké ceny.  

Z modrých odrůd jsou pro Friuli typické Refosco, Schippettino, mezinárodní odrůdy Merlot a Cabernet Franc a dále místní odrůdy Ribolla gialla, Verduzzo nebo Picolit. Ve Venetu jsou typickými modrými odrůdami Corvina, Rondinella, Mólinara a Corvinone. Z těchto odrůd vznikají vína Bardolino, Valpolicella a slavné Amarone.   

Naše vinařství ve Venetu: Tinazzi

Rodinné vinařství založené v roce 1968 Eugeniem Tinazzim. Vinice vlastněné vinařství se nacházejí ve Venetu, v kopcovité krajině kolem jezera Lago di Garda a dále také v Apulii, kterou koupil Gian Andrea Tinazzi, syn zakladatele, v roce 2001. Cílem vinařství je nabízet typická vína pro danou oblast s důrazem na vysokou kvalitu a příznivou cenu.


Marche

Oblast ve střední Itálii jihovýchodně od Toskánska se rozprostírá od pobřeží Jaderského moře až k hornaté krajině Apenin. Kvalita vín je zde různorodá od obyčejných vín, jejichž odbyt byl dlouhou dobu zajišťován blízkými turstickými destinacemi jako Rimini a Riccione, až po skvělá, vysoce kvalitní vína. Na rozdíl od ostatních regionů je v Marche rovnováha mezi bílými a červenými víny. V posledních letech se kvalitativní spektrum vín v Marche přesunulo od bílého vína Verdicchia k červeným vínům z odrůd Montepulciano a Sangiovese. Dvě nejznámější a nejkvalitnější podoblasti pro červená vína jsou Rosso Conero a Rosso Piceno. Špičkově připravená vína z těchto podoblastí obstojí ve srovnání s nejlepšími toskánskými víny.

Naše vinařství v Marche: Umani Ronchi

Nejslavnější vinařství v Marche nabízí vína širokého spektra od příjemných a cenově příznivých vín z typických odrůd jako např. Passetto či Montepulciano d'Abruzzo až po slavná vína Cumaro, Pelago či bílé Verdicchio Castelli di Jesi.

Naše vinařství v Marche: Le Caniette

Rodinné vinařství z podoblasti Rosso Piceno, které si špičkovou kvalitou svých vín a používáních tradičních odrůd získalo prestiž mezi znalci vína nejen v Itálii. Pro výrobu bílých vín používá vinařství téměř zapomenuté místní odrůdy Passerina a Pecorino, které dodávají vínu autentičnost a osobitost. Pečlivou přípravou a biodynamickým přístupem vznikají skvělá vína moderního stylu s vlastním osobitým charakterem. Červená vína Morellone a Nero di Vite z odrůd Sangiovese a Montepulciano jsou považována za vynikající kombinaci v celé Itálii.


Sicílie

Sicílie je regionem s největší rozlohou vinic, avšak z ostatních regionů Jižní Itálie prokázala nejképe svůj potenciál pro výrobu špičkových kvalitních vín. Dokáže tak využít ideálních přírodních podmínek teplého a suchého klimatu a chudých často vysoce položených půd vhodných pro výrazná a elegantní vína.

Z modrých odrůd je pro výrobu kvalitního sicilského vína dominantní odrůda Nero d'Avola, ze které vznikají ovocitá vína intenzivní barvy. Sicilskému vinařství se však také podařilo dokázat, že umí vyrobit i příjemná svěží vína z bílých odrůd Inzolia a Cataratto.

**pokračování připravujeme**

Luxusní a osobitá francouzská, italská a španělská vína | Vína Vinitas, k.s. Luxusní a osobitá francouzská, italská a španělská vína | Vína Vinitas, k.s. Luxusní a osobitá francouzská, italská a španělská vína | Vína Vinitas, k.s. Vinitas na Foursquare
Rychlé odkazy:
Adresa:
Sídlo společnosti
Chrustenice 213
267 12 Loděnice

Prodejna Beroun
Holandská 122
266 01 Beroun-Město


copyright © 2013 by Vinitas, k.s.
SEO optimalizaci stránek provádí společnost Effectix.com, s.r.o.