Kombinace vína a jídla
Kombinace vína a jídla
Víno je nápoj, který si můžeme úžasně vychutnat samotný, ale dokáže být i ideálním doprovodem k jídlu a delikatesám. Pokud se Vám podaří vhodně zkombinovat víno a jídlo, budete odměněni vskutku gurmánským zážitkem.
V poslední době se víno stává téměř neodmyslitelným průvodcem jídla a součástí dobrého oběda, večeře nebo odpoledního pikniku. Ideální kombinace vína a jídla neexistuje a vždy se jedná o subjektivní vnímání chutí a vhodných kombinací, které každý může vnímat odlišně. Existují však základní kombinace a principy, které vedou k vytvoření optimální harmonie vína a jídla. Nejedná se však o žádné dogma, které je nutné za každou cenu dodržovat. Vždy je možné zkoušet různě improvizovat a vytvářet si vlastní kombinace, které Vás překvapí a rozšíří Vaše gurmánské zážitky.
Obecně přijímaná pravidla jsou:
- k předkrmům podáváme mladá bílá nebo růžová vína
- výběr vína k sýrům, závisí na typu sýra (tvrdé sýry typu Eidam vhodně doplňují plná bílá vína, uzené nebo zrající sýry se hodí k plným červeným vínům)
- ke slaným pokrmům se nehodí příliš tříslovinové víno, neboť tato kombinace vytváří hořkou chuť
- k tučnějším pokrmům se hodí plná, hutná červená vína s vyšším obsahem tříslovin
- u různých úprav masa se výběr vhodného vína odvíjí od omáčky
- k tmavým masům, zvěřině a pikantnější úpravě masa se hodí spíše červená vína
- k drůbežímu masu nebo přírodní úpravě vepřového masa se spíše hodí suchá bílá vína (záleží však také na omáčce – viz výše)
- k dezertům se hodí sladká nebo polosladká bílá vína